Go to Top

Uw boekhouder

Check uw financiële man aan de hand van vijf criteria

 

Ondernemers zijn specialisten in hun eigen vakgebied. Boekhouden hoort hier meestal niet bij. Dáár hebt u een boekhouder voor. Maar hoe weet u of u de juiste boekhouder hebt? Check het aan de hand van deze vijf criteria.

1 Ik begrijp mijn boekhouder

Aan uw boekhouder moet u elke financiële en fiscale vraag kunnen stellen. Is het verstandig om mijn partner op de loonlijst te zetten? Koop ik mijn auto zakelijk of privé? Uw boekhouder hoeft elke vraag heus niet onmiddellijk te kunnen beantwoorden. Het is prima als hij zegt dat hij iets niet weet en dat hij het moet uitzoeken. Maar hij moet u wel een antwoord geven dat u snapt. Als uw boekhouder met een verhaal komt waar u geen touw aan kunt vastknopen, moet u net zo lang doorvragen totdat u het wel begrijpt. Een boekhouder die aan u niet helder kan uitleggen hoe iets in elkaar zit, kan overigens best een goede boekhouder zijn. Maar voor ú is het niet de goede boekhouder. Als ondernemer bent u zelf verantwoordelijk voor uw administratie en uw belastingaangifte, dus u moet zelf kunnen begrijpen hoe het zit.

2 De Belastingdienst komt zelden langs

Statistisch gezien krijgt elke ondernemer eens in de 25 tot 40 jaar de inspecteur op bezoek. De ene ondernemer maakt dat mee als zijn bedrijf pas een paar maanden bestaat, de ander nadat hij zijn dertigjarig jubileum als ondernemer heeft gevierd. Het is allemaal mogelijk. Maar als u in een paar jaar tijd twee keer een boekenonderzoek of een bedrijfsbezoek meemaakt, is het tijd voor een gesprek met uw boekhouder. Is dit toeval? Of doet de boekhouder iets niet goed? Vraag natuurlijk ook aan de belastinginspecteur wat de reden is voor zoveel aandacht.

3 Mijn belastingaanslag is nooit een verrassing

Zodra uw boekhouder uw jaaraangifte heeft afgerond, weet u tot op de cent nauwkeurig hoeveel belasting u nog moet betalen, of hoeveel u terugkrijgt. Als de definitieve aanslag van de Belastingdienst anders uitpakt dan de berekeningen van uw boekhouder, is er iets vreemds aan de hand. Uw boekhouder moet kunnen uitleggen hoe dat zit – en natuurlijk op zo’n manier dat u het snapt.

4 Mijn boekhouder past bij mijn bedrijf

Het is verstandig om een boekhouder te kiezen die ervaring heeft met uw type bedrijf, of die in uw branche is gespecialiseerd. Zo zijn er boekhouders met een klantenkring die vrijwel uitsluitend uit zzp’ers bestaat. Als u ook zzp’er bent, bent u bij zo’n boekhouder aan het goede adres. Hij weet immers alles van fiscale faciliteiten voor kleine ondernemers Maar als u van plan bent snel door te groeien en veel personeel in dienst te nemen, is deze boekhouder waarschijnlijk minder geschikt. Hetzelfde geldt wanneer u een bv hebt. Dan is de fiscale problematiek totaal anders en is het dus verstandig om een boekhouder te zoeken die veel ervaring heeft met bv’s. Niet alleen het kennisgebied van de boekhouder speelt hierbij een rol, maar ook het kennisniveau. Een zzp’er met een eenmanszaak kan prima uit de voeten met een boekhouder. Een fiscalist of een accountant is en beetje te veel van het goede en bovendien onnodig duur. Maar als u een holding met een paar bv’s heeft, is een fiscalist of een accountant geen overbodige luxe.

5 Mijn boekhouder stuurt duidelijke facturen

Sommige boekhouders rekenen een vast bedrag voor het maken van de jaarrekening, zodat u weet waar u aan toe bent. Anderen hanteren een uurtarief. Dat kan een vast tarief zijn, maar wisselende uurtarieven zijn ook mogelijk. Dan betaalt u bijvoorbeeld 50 euro per uur voor eenvoudige administratieve handelingen en 85 euro voor specialistisch werk. De tarieven van boekhouders lopen sterk uiteen. Zo zal een zzp’er met een eenmanszaak bij de ene boekhouder voor de jaarrekening en de aangifte inkomstenbelasting jaarlijks 750 euro betalen en bij de ander 1.500 euro. Maak heldere prijsafspraken met uw boekhouder. Welke werkzaamheden verricht hij en wat brengt hij in rekening?

Een keurmerk voor boekhouders

Er zijn veel goede boekhouders, maar ook veel slechte. Een keurmerk voor goede boekhouders zou daarom handig zijn, maar dat bestaat niet. De Belastingdienst weet precies welke boekhouder deskundig is en wie er een potje van maakt. Maar de Belastingdienst geeft deze informatie niet prijs. Koepelorganisaties van boekhouders en accountants bieden enige houvast. Als uw boekhouder aangesloten is bij FB, NBA (voorheen NIVRA en NOvAA), NOAB, NOB, RB, of SRA weet u dat uw boekhouder zich aan kwaliteitsafspraken moet houden. Maar dat betekent nog niet dat iedereen die bij een van deze koepels is aangesloten even goed is. Bovendien zijn er heel veel boekhouders en administratiekantoren die geen lid zijn van een koepel, maar die wel heel goed zijn in hun vak. Het kiezen van de juiste boekhouder komt dan ook vooral neer op informatie inwinnen bij andere ondernemers, gesprekken voeren met een paar boekhouders én vertrouwen op uw intuïtie.