Go to Top

Boekhouden is leuk

MH900382674 Vraagteken

Onderzoek naar populariteit van boekhouden

Marktonderzoeker Multiscope heeft een onderzoek naar de populariteit van boekhouden en de interesse in behaalde financiële jaarresultaten uitgevoerd. Dit onderzoek is gehouden onder 275 respondenten die betrokken zijn bij de financiële afdeling van MKB-ondernemingen met 10 tot 250 werknemers. Uit het onderzoek blijkt dat 29% van de MKB-ers boekhouden net zo leuk vindt als het winnen van een spelletje monopoly, terwijl 31% van hen aangeeft boekhouden ‘een dag in het zonnetje’ te vinden. Daarentegen is volgens 27% van de ondervraagden boekhouden net zo fijn als het verschonen van de kattenbak, en stelt zelfs 13% van hen boekhouden gelijk aan een ‘wortelkanaalbehandeling’.

Boekhouden noodzakelijk kwaad?

Ondanks dat 40% van de Nederlandse MKB-ers boekhouden als een noodzakelijk kwaad ziet, geeft toch 89% aan dat men bij het ontvangen van de jaarcijfers denkt: ‘precies wat ik verwachte!’. Een op de twintig MKB-ers denkt bij de jaarcijfers ‘Gaan deze cijfers over mijn bedrijf?’, waarbij deze groep als verklaring heeft dat men geen interesse heeft in de resultaten van vorig jaar omdat men niet naar het verleden wilt kijken, maar juist vooruit. Drie procent van de ondervraagden denkt bij het ontvangen van de jaarcijfers: ‘Oei! Had ik dit maar eerder geweten’ en 2,5% geeft aan dat de jaarcijfers voor de betrokken accountant ook een verrassing zijn. Hiermee kan geconcludeerd worden dat ruim 10% van de MKB-ers slecht op de hoogte is van de cijfers en hier ook geen interesse voor wil opbrengen.

Online boekhouden

Over de toekomst van online boekhouden zijn de ondervraagden buitengewoon positief. De grootste groep (25%) van de MKB-ers denkt dat op dit moment minder dan 10% van alle Nederlandse bedrijven gebruik maakt van diensten voor online boekhouden. Voor 2010 heeft meer dan 33% van de ondervraagden grootse verwachtingen: deze groep is van mening dat meer dan 80% van alle Nederlandse bedrijven dan gebruik maakt van online boekhouden.